Încălzire pe lemne sau peleţi? Partea II

Încălzire pe lemne sau peleţi? Partea II

Tipuri de focare ce folosesc lemn sau peleţi drept combustibil. Există şeminee făcute mai mult pentru design, cum sunt cele tradiţionale cu foc deschis. Acestea nu pot fi considerate că ar fi pentru încălzire. Şemineele tradiţionale absorb 300 de metri cubi de aer pe oră pentru combustie, după care evacuează acest aer pe horn. Acestea sunt unele din şemineele ce produc cel mai mult aer poluant. Cu toate că unele din aceste şeminee au inserturi de convector de aer, uşi cu geam şi sisteme de recuperare a căldurii, din punct de vedere termic sunt ineficiente.

 

Există inserturi pentru eficientizarea transferului de căldură ce s-au dovedit foarte bune şi pot fi instalate pe şemineele tradiţionale. Aceste acţionează pe modelul sobelor pe lemn şi sunt instalate în vatra şemineului existent.

 

Şemineele care folosesc peleţi pe post de combustibil

 

Acest tip de şeminee folosesc drept combustibil peleţi compacţi de lemn, dar aceştia pot fi derivaţi şi din alte materiale organice. Unele modele folosesc coji de nucă, ştiuleţi de păpuşoi sau rumeguş.

 

Aceste tipuri de şeminee sunt mult mai uşor de operat în comparaţie cu sobele pe lemne şi sunt mai eficiente din punct de vedere termic. În consecintă, poluează mai puţin aerul. Eficienţa acestora în comparaţie cu sobele pe lemn este între 70 % şi 83 %. Sunt potrivite pentru orice tip de casă şi deasemenea pentru apartamente.

 

Majoritatea acestor focare costă între 1500 Ron şi 9000 Ron, dar costurile de instalare sunt mult mai mici decât restul focarelor. Majoritatea acestor focare sunt ventilate direct spre cameră şi nu necesită coşuri de fum foarte scumpe ceea ce reduce costul total.

 

Şemineele pe peleţi, în condiţii optime de utilizare necesită realimentarea cu combustibil o dată pe zi.

 

Din nefericire, focarele ce folosesc peleţi sunt mai complexe, din punct de vedere tehnic şi în cazul unor defecţiuni, piesele de schimb sunt mult mai scumpe. Alt inconvenient este că acestea trebuie curăţate săptămânal de proprietar şi anual de o echipă de profesionişti. Dacă sunt dotate cu un ventilator, acesta necesită electricitate. Dacă în timpul funcţionării se opreşte curentul rezultată în umplerea cu fum a casei şi scăderea capacităţii de încălzire.


Comentarii

La acest articol încă nu există comentarii. Fiţi primul!

Lăsaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată. Şi noi urâm spam-ul.

Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.