Cum funcţionează un coş de fum

Cum funcţionează un coş de fum

Un coș de fum de înaltă performanță are ca scop evacuarea fumului din casa ta. Există o știință a funcționării cosurilor de fum. Dacă este instalact corect din punct de vedere tehnic, te vei bucura de şemineu sau soba pe lemne, fără probleme, cum ar fi lipsa de fum în cameră sau posibilitatea de a obține cu ușurință un aprinderea focului.

 

Efectul Stivă

 

Întreaga casă are un efect direct asupra modul în care funcționează coșul de fum. Aerul din casa ta este în continuă mişcare, și diferiți factori contribuie la direcția fluxului de aer. Există factori care schimba în mod constant şi care afectează aerul care circulă în sau în afara casei şi printre ei sunt:

 

  1. Vântul ce acţionează din exteriorul casei şi afectează presiunea interioară.

  2. Dispozitivele mecanice interioare, ca ventilatoare montate la baie, uscătoare de haine, încălzirea centralizată, hote, ventilatoare instalate în pod.

  3. Aparate ce ardere de combustibil, cum ar fi sobe de lemne, şeminee, încălzitoare de apă, și cuptoare.

 

Acest efect este cel mai complicat factor ce afectează operarea optimă a coşului de fum. Un mod de a explica efectul stivă este de a spune că mișcarea aerului în şi din coşul de fum și este rezultatul flotabilităţii aerului. Diferenţele de temperatură şi umiditate şi diferenţele de densitate a aerului, interior-exterior crează flotabilitatea aerului.

 

Presiunea negativă a aerului

 

Casele moderne tind să fie mult mai bine izolate, decât până acum şi problema presiunii negative a aerului poate fi o consecinţă a acestui lucru. Când presiunea aerului este negativă, înseamnă că nu există destul aer în casă pentru a asigura evacuarea optimă a fumului prin coşul de fum. O soluţie de termen scurt ar fi deschiderea unei ferestre.

 

Locaţia coşului de fum

 

Un coș de fum poate funcționa mult mai eficient dacă este construit în anvelopa clădirii, spre deosebire de a fi pe un perete exterior. Evacuarea fumului este afectată serios de temperatura aerului din interior în comparaţie cu temperatura exterioară. Dacă temperatura aerului din coşul de fum este relativ mare, coşul fiind în interior nu este nici o problemă. Dar dacă temperatura este apropiată de cea exterioară, atunci apar probleme la aprinsul focului. Dacă este exterior, coşului de fum îi trebuie crescută temperatura folosind de exemplu un ziar aprins.

 

Înălţimea şi diametrul coşului de fum

 

Înălţimea trebuie calculată atent, pentru pot interveni probleme dacă este prea înalt sau prea mic. Dacă înstalezi o sobă sau un şemineu, diametrul coşului de fum trebuie să fie cel recomandat în instrucţiunile de folosire de către producător pentru asigura eficienţa funcţionării.

 

Pentru mai multe informaţii contactaţi echipa To Marmura Piatra Neamţ pentru a vă răspunde la ce întrebări aveţi despre folosirea şi întreţinerea coşului de fum.


Comentarii

La acest articol încă nu există comentarii. Fiţi primul!

Lăsaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată. Şi noi urâm spam-ul.

Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.