Cum să alegi echipamentul termic potrivit pentru casa ta

Cum să alegi echipamentul termic potrivit pentru casa ta

Cei mai importanţi factori care trebuie luaţi în calcul când alegi echipamentul pentru instalaţia de încălzire pentru casa ta sunt:

  1. Combustibilul este pe departe cel mai important criteriu. Combustibil care poate fi: gaz, electric ,GPL, motorină, combustibil solid (lemn, cărbune, peleţi, brichete).

 

Centralele pe gaz

 

Gazul este cel mai la îndemână combustibil deoarece se poate achiziţiona o centrală termică murală sau de pardoseală, aceasta putând fi în condensaţie sau clasică. Marele avantaj la alegerea acestui echipament este exploatarea foarte uşoară şi deasemenea întreţinerea acesteia.

 

Necesită un coş (kit coaxial) iar alegerea spaţiului unde trebuie montată se face de către o persoană autorizată; locul ales trebuie sa apară în proiectul de furnizare a gazelor naturale.

 

Centralele electrice

 

Curentul electric deşi este foarte scump poate fi o soluţie de încălzire pentru locuinţa dumneavoastră dacă nu va puteţi racorda la gaze naturale. Este bine de ştiut că trebuie verificat la societatea de distribuţie a energie electrice dacă exista suficientă putere pentru a asigura energie electrică în întreaga locuinţă. Dacă în urma calculelor se poate furniza de la reţeaua din apropiere puterea necesară, atunci trebuie întocmit un proiect de furnizare. Mai trebuie ştiut faptul că centralele electrice pot fi monofazice sau trifazice, în funcţie de suprafaţa pe care o avem de încălzit.

 

Ca şi costuri efective pentru încălzire, curentul electric este un combustibil scump dar marele avantaj este că nu polueaza şi centrala poate fi montată oriunde în casă, fără a fi necesară montarea unui coş pentru fum ca la celelalte centrale termice.

 

Centralele pe GPL

 

Trebuie să ştim că centralele termice sunt aceleaşi cu cele care folosesc gaze naturale, dar se schimbă duzele de gaze naturale cu duze de GPL. Ca şi combustibil GPL-ul este foarte scump în comparaţie cu gazul natural. Marele avantaj la alegerea acestui echipament este exploatarea foarte uşoară şi deasemenea întreţinerea acesteia. Necesită un coş (kit coaxial) iar alegerea spaţiului unde trebuie montată se face de către o persoană autorizată; locul ales trebuie să apară în proiectul de furnizare a GPL.

 

Centralele pe lemne

 

Avantajul este preţul combustibilului, care este scăzut în comparaţie cu gazul sau curentul electric. Dezavantajul este că necesită curăţare în mod periodic şi încărcarea manuală cu combustibil; necesită cameră specială pentru amplasare cât şi un coş de fum corect dimensionat.

 

Avem urmatoarele categorii:

 

 1. Clasice pot fi construite din oţel sau din fonta. Fonta este mai rezistentă la coroziune şi are o durată de viaţă mai mare. Majoritatea acestor centrale pot funcţiona cu lemn, cărbune, brichete, tocătură lemnoasa, resturi vegetale. Dezavantajul este autonomia care ajunge la 3-4 ore de funcţionare. Unul din lucrurile foarte impotrante este umiditatea combustibilului ce trebuie sa fie cât mai scăzută (max 20%). Avantajul este preţul scăzut al echipamentului.

 

 1. Cazane oţel cu gazeificare funcţionează cu lemn uscat de esenţă tare având principalul avantaj randamentul ridicat şi autonomia de 8-12 ore în funcţie de combustibil. În cazul în care lemnul nu este uscat există depuneri de gudroane în cazan şi se scurtează durata de viaţă a acestuia. Dezavantajul este preţul care este aproape dublu faţă de cele clasice. Gazeificarea, arderea în interiorul cazanului se face de sus în jos cu ajutorul aerului insuflat de un ventilator în mod controlat. În cazan datorită arderii lemnului se degajă un gaz de lenm numit gazogen. Puterea calorifică rezultată în urma arderii acestiu gaz de lemn se adaugă la puterea lemnului rezultând o putere mai mare.

 

Pentru a reduce consumul de combustibil cu până la 30% este recomandat ca centralele pe lemn să fie montate împreună cu un rezervor de acumulare de agent termic (puffer). Centrala nu trebuie să se oprească şi focul să stagneze, aceasta funcţionează în continuare şi înmagazinează toată căldura în rezervorul de acumulare. Aceasta energie este folosită atunci când este necesară în locuinţă.

 

Avantajul major este acela că mărim autonomia în funcţie de rezervor chiar până la 24 de ore.

 

 1. Puterea termică a echipamentului recomandată să fie calculată de un specialist sau proiectant. Acesta trebuie să calculeze necesarul termic pentru întregul imobil cât şi un proiect al instalaţiei dacă este cazul.

 

Orientativ putem spune că necesarul termic pentru o clădire construită din caramidă eficientă cu goluri, având o izolaţie exterioară din polistiren de 5-10cm, feretre termopan cu suprafeţe nu foarte mari este de 45-50W/mc de clădire. La o construcţie slab izolată se poate ajunge la 60-65W/mc de clădire.

 

 1. Diverse informaţii utile

 

 1. Centralele termice pe gaz sau GPL sunt de mai multe feluri; centrale care produc încălzire şi apă caldă menajeră în regim instant (atunci când deschizi robinetul de apă caldă centrala porneşte şi o prepară), centrale care au incorporate un boiler pentru apă caldă menajeră;

 

B. Centralele termice pe gaz în condensaţie sunt folosite de obicei pentru aplicaţii de genul; încălzire în pardoseală, încălzire în pereţi, deoarece temperatura agentului termic folosit este scăzut ( in jur de 35-45°C). Trebuie să ştim că centralele în condensaţie au un randament ridicat şi datorită funcţionării la temperaturi mai scăzute. Temperatura agentului termic la o centrală fără condensaţie este în jur de 55-70°C. Dacă folosim o centrală în condensaţie pe o instalaţie cu radiatoare atunci trebuie să ridicăm temperatura agentului termic pe centrală iar aceasta nu va

mai funcţiona în condensaţie ci ca o centrală pe gaz clasică (în această situaţie nu se justifică investiţia într-o centrală de acest fel).

 

  1. La centralele pe gaz clasice sau în condensaţie este bine de ştiut că trebuie montat şi un termostat de ambient care se montează în camera cea mai răcoroasă pe peretele opus radiatorului la o înălţime de 1.5m făţă de pardoseală. Montarea unui termostat de ambient are ca efect şi o reducere a consumului de combustibil cu până la 10% deoarece echipamentul nu mai funcţionează dupa temperatură agentului termic de pe returul instalaţiei ci după temperatura din camera unde montăm termostatul de ambient. Temperaturile optime în perioada de iarnă pentru camerele de locuit sunt de 20-22°C, holuri 18°C, băi 22-24°C.

 

  1. La centralele pe gaz este bine de ştiut că instalaţia trebuie încărcată cu apă distilată în situaţia în care apa în zona de montaj este calcaroasă. Se recomandă şi încărcarea cu antigel special de instalaţie dacă plecaţi mai multe zile din locuinţă în perioada de iarnă.

 

  1. La centralele pe lemne se recomandă montarea unei surse alternative de curent (UPS special pentru cazanele pe lemne) necesară atunci când se opreşte energia electrică în timp ce avem cazanul pornit. Deoarece instalaţiile se realizează în general cu vas de expansiune închis, atunci avem nevoie ca pompa de circulaţie să nu se oprească din funcţionare atât timp cât avem flacără în cazan.

 

Sursa UPS este conectată la o baterie auto. Cu cât amperajul este mai mare cu atât funcţionarea este mai îndelungată.

 

  1. Toate tipurile de centrale sunt sigure şi nu prezintă nici un pericol dacă sunt montate corespunzator şi se ţine cont de tot ce trebuie făcut în vederea unei funcţionări optime.

 

 1. Punerea în funcţiune, montajul, întreţinerea centralei termice sau a cazanului trebuie să fie făcute de persoane autorizate ISCIR.

 

Echipa To Marmura Piatra Neamţ se ocupă cu vânzarea de focare, contrucţia de şeminee personalizate, de diferite modele (şeminee clasice, moderne şi rustice) şi montarea acestora în zona Moldovei. Modivul pentru care nu am descris în acest articol produsele pe care le comercializăm este că la şeminee, în mare parte aceste probleme nu există. De exemplu, dacă luăm în calcul instalarea unui şemineu electric nu ai nici o altă grijă în afara alegerii modelului, fie că e clasic, modern sau rustic.


Comentarii

La acest articol încă nu există comentarii. Fiţi primul!

Lăsaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată. Şi noi urâm spam-ul.

Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.