De ce geamul de protecţie al focarului se înegreşte?

De ce geamul de protecţie al focarului se înegreşte?

Senzaţia de confort dată de flăcarile vizualizate prin geamul de protecţie al şemineului dau o senzaţie de căldură şi linişte în nopţile lungi de iarnă, motiv pentru care ultimul lucru dorit este ca un strat de funingine să limiteze acea perspectivă.

Pot începe acest post cu precizarea că un strat subţire de funingine este ceva normal. Luând în calcul mediul în care este geamul de protecţie al şemineului este inevitabil ca subproduse rezultate din arderea lemnului sau a unor combustibili ce nu scot fum, să-şi lase amprenta. În primul rând trebuie să citiţi articolul Şase paşi de urmat pentru siguranţa şemineului: Inainte, în timp ce-l foloseşti, după pentru a avea o idee generală despre paşii de urmat. În al doilea rând majoritatea focarelor de ultimă generaţie comercializate de To Marmura Piatra Neamţ vin cu un sistem pe bază de aer, pentru protecţia geamului, construit din fabrică. Acest sistem foloseşte ventilatorul principal al focarului pentru a crea un strat de aer ce protejează geamul focarului şi previne depunerile de cenuşă.

Având în vedere existenţa acestui sistem şi trecând peste micile depuneri care se acumulează după mai mult timp, dacă geamul focarului se înegreşte doar dupa câteva utilizări, atunci e posibil să trebuiască să schimbaţi modul în care utilizaţi focarul.

Motive care pot cauza înegrirea geamului de protecţie a şemineului şi metode de întreţinere:

  • folosirea lemnelor care nu sunt uscate corespunzător. Probabil că motivul principal al înegririi unui focar, este folosirea lemnului care nu este uscat corespunzător. După ce este crăpat butucul, lemnul trebuie lăsat cel puţin 12 luni, protejat de ploi şi alte intemperii, pentru ca nivelele de umiditate din fibra lemnoasă să scadă la 20-25%. Folosirea lemnului umed înseamnă energie folosită şi pierdută pentru procesul de evaporare, ceea ce rezultă în ardere incompletă şi producerea excesivă de fum care se depune in formă de cenuşă în interiorul focarului şi pe geamul focarului.

  • Altă situaţie este când combustibilul folosit atinge geamul. Dacă geamul este înegrit în una sau două zone din întreaga suprafaţă, este posibil ca să încărcaţi focarul cu mult mai mult lemn decât este necesar sau combustibilul este plasat foarte aproape de geam, ceea ce rezultă într-o ardere în proximitatea geamului, ceea ce lasă aceste urme.


Comentarii

La acest articol încă nu există comentarii. Fiţi primul!

Lăsaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată. Şi noi urâm spam-ul.

Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.