Istoria şemineelor partea III

Istoria şemineelor partea III

O mare gamă de accesorii însoţesc, de obicei, un şemineu bine dotat, acestea variind în funcţie de zona geografică unde au fost inventate şi de perioadele istorice specifice. Unele accesorii (cleşti, făraşe, grătare protective, foale, perii pentru cenuşă, paravane), adevărate opere de artă utilitară, au intrat în colecţii particulare şi sunt preţuite pentru valoarea lor decorativă.

 

In prezent, şemineele au rămas pe piatră, la nivel de fundaţie, sunt foarte căutate şi cumpărate, deoarece sunt o puternică componentă arhitecturală şi nu numai că sunt folosite pentru a încălzi locuinţa dar şi pentru designul lor impresionant . Acestea oferă eleganţă locuinţei şi creează o atmosferă relaxantă şi placută. Acestea au evoluat atât de mult încât s-au inventat şemineele-electrice-3d care sunt ecologice , adică nu folosesc combustibili naturali care produc monoxid de carbon care poluează, sunt mult mai practice şi nu consuma nici foarte mult. Acestea au mult mai multe avantaje decât cele clasice şi de aceea sunt mult mai preferate de cumparatori. Acestea au un design spectaculos şi o estetică aparte, iar faptul că nu poluează atmosfera din casă si cea din exterior este cel mai mare avantaj al acestora.

 

Şemineul pe care îl construim astăzi poate fi catalogat drept o structură architecturală având ca rol primordial încălzirea unui spaţiu închis, cu rol secundar decorativ şi (foarte rar) păstrându-şi funcţia iniţială de preparare a mâncării calde.

 

În concluzie, şemineul de care ne bucurăm astăzi, este rezultatul sutelor de ani de încercări. La început timid în antichitate, cu multitudinea de probleme întâmpinate (incendii, evacuarea fumului, etc) până acum, când şemineul reprezintă piscul artei focului şi putem avea acces la un şemineu 3D, la un preţ relativ acceptabil.

 

Simplificând lucrurile, şemineul se compune dintr-o vatră pentru combustibil, o gură de alimentare – poarta prin care se introduc lemnele şi iese căldura spre cameră, o placă de radiatie, coşul de fum şi clapeta de tiraj. În funcţie de design şi de scopul dorit mai poate fi prezentă o cameră de convecţie care sa permită incălzirea mai multor încăperi sau un ventilator de tiraj amplasat în exterior, în vârful coşului, cu rolul de a controla tirajul aerului. Există o varietate largă de modele de şeminee, iar posibilităţile de alegere între diferitele feluri de combustibil, materiale, coşuri şi focare vă permit să vă creaţi un semineu personalizat, special conceput pentru locuinţa dumneavoastră.

 

Alegerea unui şemineu reprezintă o soluţie complexă şi este important să consultaţi un arhitect sau un specialist în domeniu pentru a vedea în primul rand ce tip de şemineu se potriveşte încăperii sau locului în care doriţi să il amplasaţi, iar in al doilea rând pentru efectuarea calculelor termice. O alegere corecta este reprezentată de un şemineu care îmbogăţeşte încăperea şi în acelaşi timp o încălzeşte corespunzator. Contactaţi echipa ToMarmura Piatra Neamţ pentru a discuta mai multe despre care şemineu din istorie vi se potriveşte.


Comentarii

La acest articol încă nu există comentarii. Fiţi primul!

Lăsaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată. Şi noi urâm spam-ul.

Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.