Pregătirea coşului de fum pentru iarnă

Pregătirea coşului de fum pentru iarnă

De obicei când pe timpul iernii, în special când România este lovită de gerul siberian, sunt multe probleme începând cu drumurile, liniile electrice şi multe altele. Ai luat în consideraţie că printre aceste „altele” se numără şi avariile pe care le poate suferi coşul tău de fum, dacă nu îl echipezi corespunzător? Cicluri de îngheţ și desgheţ pot provoca pagube importante în sistemele vulnerabile ale coșului de fum. Indiferent de tipul de vreme, dar în special iarna, umezeala este unul dintre cei mai nocivi factori în deteriorarea coşului de fum.

 

Distrugerile provocate de umiditate pot apare în mortar, zidărie, coroana coșului, căptuşeală şi la sistemul de prindere. Cu cât de repede opreşti umuditatea de afecta aceste elemente cu atât mai mici vor fi costurile de întreţinere şi cu atât vei putea folosi şemineul sau soba în siguranţă

 

Mortarul

 

Construirea coşurilor de fum trebuie făcută luând în calcul diferenţele de temperatură, între minim şi maxim, în funcţie de zona în care locuieşti. Mortarul este cel mai important element care trebuie luat în calcul pentru că cea mai mare suprafaţă a coşului de fum este acoperită cu mortar. Eficienţa mortarului de proteja de umezeală depinde de compoziţia din care este făcut. Mortarul este tencuiala aplicată peste cărămidă cea mai expusă la îngheţ, ceea ce-l face şi cel mai vulnerabil. Dacă acesta cedează întreaga structură a coşului de fum este pusă în pericol.

 

Zidăria

 

Următorul lucru care se întâmplă dacă mortarul cedează este că umezeala ajunge în zidărie. Exfoliere va avea loc în timpul iernii, ca urmare a ciclurilor de îngheț-dezgheț. Exfolierea este când o faţetă a structurii exterioare se crapă datorită umidităţii.

 

Coroana coşului de fum

 

Ciclurile de îngheț-dezgheț pot deasemeni să cauzeze acoperişul coşului de fum să ruginească şi să se deterioreze. Acest element asigură o protecţie signifiantă împotriva umezelei, în cazul în care umezeala pătrunde între coroană şi sistemul de prindere poate provoca distrugeri significante.

 

Sistem de prindere

 

Sistemul de prindere este alt element ce poate lăsa casa şi sistemul coșului de fum vulnerabil la umiditate. Sistemul de prindere presupune sistemul de prindere a coşului de fum de acoperiş. O idee ar fi să verifici în pod pentru a fi sigur că umezeala nu ajunge acolo.

 

Căptuşeala coşului de fum

 

Cele mai importante precauţii în legătură cu siguranţa trebuie avute referitor la căptuşeala coşului de fum, pentru că este unul dintre elementele cele mai uşor deteriorate de umezeală. Chiar şi în cazul în care acest element are crăpături mici, creşte ricul izbucnirii unui incendiu.

 

Dacă nu ai facut inspecţia tehnică a coşului de foc încă, echipa ToMarmura Piatra Neamt te poate sfătui şi ajuta cu cele mai bune practici din domniu.


Comentarii

La acest articol încă nu există comentarii. Fiţi primul!

Lăsaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată. Şi noi urâm spam-ul.

Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.